כדאי לדעת – בלשנות מודרנית: פונטיקה ופונולוגיה (ברק פז)
לפניכם החוברת "כדאי לדעת – בלשנות מודרנית: פונטיקה ופונולוגיה". ניתן גם לצפות בחוברת באתר של אוניברסיטת תל אביב ולהורידה בפורמטים נוספים.
- הסמיכות שהתחפשהתקציר לעצלנים: בצירוף "גָּאַל ישראל" המילה "גאל" אינה פועל בבניין קל, אלא צורת נסמך של שם עצם במשקל קטל שהתרחש בו תשלום דגש. בתפילת השחרית והערבית מופיעה הברכה: "ברוך אתה ד' גָּאַל ישראל". הצורה "גאל"המשך לקרוא "הסמיכות שהתחפשה"
- חמישייה מינימלית – התנועותהסברתי בפוסט אחר מהם זוגות מינימליים. תיאורטית, ניתן למצוא זוג מינימלי ביחס לכל תכונה מבחינה בשפה: עיצורים, תנועות, טעם וכדומה. למשל, הזוג המינימלי "קול"-"קור" מוכיח שהצלילים ל-ר הם פונמות בעברית. בעברית יש חמש תנועות מובחנות:המשך לקרוא "חמישייה מינימלית – התנועות"
- קמץ אל"ף – אה?ישנה בקרב דוברי עברית התניה שיוצרת זהות בין האות (הגרפמה) "א" ובין התנועה A (פתח / קמץ). נשאלת השאלה האם ההתניה הזו מוצדקת ואם יש לה על מה להישען. ככלל, הכתיב העברי הוא עיצורי –המשך לקרוא "קמץ אל"ף – אה?"
- ר/דונלד רי(י)גןשעשע אותי לגלות שבתקופת כהונתו של רונלד רייגן (Ronald Reagan) כנשיא ה-40 של ארצות הברית, שימש בתפקיד מזכיר האוצר ולאחר מכן ראש סגל הבית הלבן אדם בשם דונלד ריגן (Donald Regan). מסקרן לדעת כמה בלבוליםהמשך לקרוא "ר/דונלד רי(י)גן"
- המשקל הסֶגוליהגיגים על עוד ניסיון כושל של אפל לטפל בנושא הניקוד העברי במערכת ההפעלה החדשה iOS16 [עדכון: הפיצ'ר בוטל!] כל מי ששדרג את מערכת ההפעלה של האייפון שלו ל-iOS16 נתקל תוך פחות מדקה בבעיה הבאה: כשמנסיםהמשך לקרוא "המשקל הסֶגולי"
- נשלח להשׂתכּלותתקציר: שיכול העיצורים ההיסטורי בבניין התפעל (התסכל>הסתכל) נובע מההגייה של ת' כעיצור חוכך לאחר תנועה; השיכול ממקם את ה-ת' לאחר עיצור וגורם להגייתה כעיצור פוצץ. בשיעורי הלשון בבית הספר מלמדים על תופעת שיכול העיצורים השורקים*המשך לקרוא "נשלח להשׂתכּלות"
- מלעיל ומלרע: זוגות מינימלייםעברית מוגדרת שפת טעם (להבדיל משפת טון). פירוש הדבר שבכל מילת תוכן בעברית יש הברה אחת מוטעמת, מודגשת יותר משכנותיה. בהזדמנות אסביר איך באה לידי ביטוי ההדגשה מבחינה פונטית. לעת עתה, מספיק לומר את מההמשך לקרוא "מלעיל ומלרע: זוגות מינימליים"
- הAעEשור הEחדש: פינת הטעות הבלתי נסלחתמשום מה, פרסומות רבות מכילות שגיאות צורמות. אני אומר "משום מה" כי בד"כ בפרסומות עושים שימוש בקריינים מקצועיים שמכירים את חוקי הלשון, והן עוברות הגהות של הגוף המשדר. ובכל זאת, יש התפלקויות בבג"ד כפ"ת וכדומה.המשך לקרוא "הAעEשור הEחדש: פינת הטעות הבלתי נסלחת"
- חרדת נטישה להיות כמו*שפות נבדלות זו מזו בפרמטרים רבים. אחד מהם נוגע לאפשרות "לנטוש מילת יחס" – כלומר לסיים משפט במילת יחס ללא שם עצם לאחריה. על פי רוב מילות יחס זקוקות להשלמה של שם עצם, אך ישהמשך לקרוא "חרדת נטישה להיות כמו*"
- לקסמות, רבותיי, לקסמותנתקלתי בסידור התפילה בשני משפטים שבהם אותה לקסמה* מופיעה ארבע (!) פעמים ברצף. זה די הגניב אותי (הסבר בהמשך) אז אני מביא כאן את הציטוטים. נתקלתם בעוד דוגמה? תכתבו לי בתגובות. אני מניח שיש לאהמשך לקרוא "לקסמות, רבותיי, לקסמות"